Gezond is zo simpel nog niet.

In deze blog vertellen we je meer over gezonde voeding. Wat is dat eigenlijk?
*Prefer to read this blog in English? Klik the button in the right top corner.

Mensen vragen ons vaak: ‘Coach! Is dit gezond? Kan ik dit met een gerust hart eten’?
Onze reactie is dan over het algemeen niet het antwoord waar men op zit te wachten. Ons antwoord luidt met hoge regelmaat: ‘Dat hangt er vanaf’.

Is chocolade gezonder dan bloemkool? Dat hangt er vanaf. 

Om deze blog goed te begrijpen moet je beseffen dat we hier naar het uiterste zullen kijken om het punt duidelijk te maken. Natuurlijk, als we gaan kijken naar voedingswaarde, voedzaamheid en de effecten op het lichaam kun je in 99% van de tijd beter bloemkool eten dan chocolade. We zijn niet geheel van de pot gerukt. Echter willen we een punt maken dat het niet altijd zo makkelijk is om een antwoord te geven op vragen aangezien verschillende factoren een grote rol spelen, vooral als het gaat om voeding en gezondheid.

In onze vorige blog zijn we al wat dieper ingegaan op het feit dat je in een specifieke ‘staat’ moet zijn om voeding op te kunnen nemen. We spreken hier over het autonoom zenuwstelsel. Het gedeelte van ons zenuwstelsel dat o.a. de spijsvertering regelt zonder dat wij daar bewust invloed op hebben. Dit zenuwstelsel is te verdelen in tweeën: het ortho-sympatische en para-sympathische zenuwstelsel. Vertering en herstel vindt plaats in het para-sympathische zenuwstelsel, terwijl fysieke activiteiten en mentale spanning zoals het lopen van een marathon of het geven van een spannende lezing voornamelijk plaatsvindt in het ortho-sympatische zenuwstelsel.

Je kunt uit bovenstaande opmerken dat jouw autonoom zenuwstelsel tijdens het lopen van een marathon geen voorkeur geeft aan het verteren van voeding. Het heeft wel iets beters te doen. Als we dan gaan kijken naar twee uiterste producten zoals een kipfilet en een zakje haribo snoep dan is de kipfilet veel zwaarder verteerbaar dan het zakje snoep. De kipfilet zal tijdens het hardlopen dus zeer slecht worden opgenomen en een grote belasting vormen voor het verteringsstelsel, waar het zakje snoep een minimale belasting vormt en het lichaam voorziet van glucose wat gebruikt kan worden als brandstof om de marathon te kunnen lopen.

In dit voorbeeld kun je dus stellen dat een zakje haribo snoep een ‘’gezondere’’ keuze is dan een kipfilet. #mindisblown 

Met deze blog willen we duidelijk maken dat gezonde voeding voor een groot gedeelte afhankelijk is van veel verschillende factoren, waaronder de ‘staat’ waarin iemand verkeert als hij/zij het product eet.

Vanaf hier zijn er twee type mensen die deze blog gelezen hebben.
1. Mensen die nu denken: Ah! Dus als ik in een ortho-sympatische staat ben ga ik lekker een zak snoep leeg eten want dat is dan gezond.
2. Mensen die nu denken: Ah! Dus als ik in een ortho-sympatische staat ben ga ik eerst zorgen dat ik kalmeer, zodat ik in een para-sympathische staat ben zodat ik vervolgens mijn kipfilet goed verteer.

Aan jou de keuze welke jij bent / wilt zijn ;).

Kijk ons de volgende keer dus niet al te droevig aan als ons antwoord luidt: ‘dat hangt er vanaf’.